Nog even en dan staat jullie gezinsshoot op de planning. De locatie is gekozen, de outfits uitgezocht en het beloofd lekker weer te worden. Alle ingrediënten voor een heerlijke fotoshoot, toch?

“Maar wat als mijn kinderen niet luisteren of zich niet gedragen?” Ik weet ondertussen dat deze gedachte bij menig ouder door het hoofd schiet. Mijn advies: zet de themesong van Frozen op en let it go, let it go. 

Wanneer je een shoot bij mij boekt houd je van spontane, ongedwongen beelden. Van interactie, van grapjes en plezier. Daar hoort niet bij dat je kinderen stil staan en op commando hun tanden bloot moeten lachen. Mijn tip: koop ze vooral niet om met iets leuks dat ná de shoot plaats vindt. Daarmee geef je indirect het signaal af dat een fotoshoot niet leuk is. En trust me: dat is het juist wel! Het is een heerlijk moment om als gezin te verbinden en plezier te maken.

Hoe bereid je je kinderen nou voor op een shoot?

– Leg uit wat een fotoshoot is en wat het werk van een fotograaf is. Als je (jonge) kinderen hebt die nieuwe dingen spannend vinden kan het helpen om alvast een foto van mij te laten zien of om ze iets mee te laten nemen wat vertrouwen geeft, zoals een favoriete knuffel. 

– Plan de shoot op een toffe locatie, die uitnodigt tot spelen. Denk bijvoorbeeld aan een grote, uitgestrekte zandvlakte of een bos waar er heerlijk geklommen kan worden. Neem gerust wat speelgoed mee om zandkastelen te bouwen, een crossfietsje of juist een mega bellenblaas. 

– Kies voor een goed tijdstip. I love het gouden uur, maar in juli of augustus is dat niet echt handig als je kinderen normaliter rond 7 uur naar bed gaan. Kies dus voor een tijdstip dat bij hen past. Bijvoorbeeld in de ochtend of aan het einde van de middag. 
Tip: van januari tot midden april vindt het gouden uur plaats aan het einde van de dag, begin van de avond. Dit is echt een prachtig tijdstip om als jong gezin toch gebruik te maken van het gouden uur. En hetzelfde geldt vanaf midden september!

– Ontspan! Echt, hoe relaxter jullie zijn hoe lekkerder de shoot verloopt. Eis vooral niet te veel van je kindjes of van jezelf. Het is nu eenmaal best spannend om voor de camera te staan. Ik heb als stelsregel dat de eerste 10 minuten van een shoot vooral zijn om elkaar te leren kennen, af te tasten en heel rustig aan te beginnen. We hebben écht voldoende tijd. Zet nog een keertje de themesong van Frozen op. Let it go!

– Trust the process. And the photographer. Ik loods jullie door de hele shoot, geef kleine opdrachtjes en laat jullie kinderen vooral zijn wie ze zijn. En dat leidt écht tot de mooiste foto’s waar jullie je in herkennen. 

Kortom: maak er gewoon een gezellige belevenis van. Zorg eventueel voor een extra setje kleding en snoetenpoetsers. Neem wat lekkers te drinken mee, iets te snaaien en eventueel wat speelgoed. En dan: doe gewoon wat je normaal ook doet. Dan komt het goed, echt waar!

Meer weten over een gezinsshoot of direct boeken?

Heb je vragen, wil je meer weten of ben je benieuwd naar je investering?